Kansallinen kilpailuvuosi avattu Niihamassa!

Anni Kallio
26.2.2014

Tampere avasi kansallisen estekilpailuvuoden sunnuntaina 23.2. Humu-Pekan muistopalkinto lähti tänä vuonna Joni Koivusalon matkaan Pohjanmaalle.

Tampere sai kunnian päättää kansallisen kilpailuvuoden 2013 sekä avata uuden vuoden 2014 sunnuntaina 23.2. Tampereen Ratsastuskeskuksessa.
Sää ilahdutti kilpailupäivänä lämpimyydellään (+5C), eikä kilpailupaikalla juuri palelevia ihmisiä näkynyt - moni näytti pukeutuneen liiankin lämpimästi ja joutui jättämään osan vaatteista käyttämättä.

Kilpailun tuomariston puheenjohtajana toimi Tiina Ruuskanen, ratamestarina Risto Tetri ja kilpailun johtajana Anni Kallio.
Päivän aikana nähtiin yhteensä 150 starttia, ja tunnelma oli varsin leppoisa.

Kilpailupäivä alkoi ponien ja suomenhevosten kansallisella 100cm luokalla, jossa kenties vastoin ennakko-odotuksia voittoa ei vienytkään poniratsukko, vaan Kati Paananen (HeWi) suomenhevosella Trio. Kolmestatoista lähtijästä noin puolet eli kuusi ratsukkoa selvittivät molemmat vaiheet virheittä. Toiseksi sijoittui Julia Mäkelä (RSK) ponilla Miks-Wonder jääden voittajalle hieman yli kaksi sekuntia. Kolmannen sijan ja valkoisen ruusukkeen veivät Laura Jalasto (JOKERA) ja Pimun Vilske ja neljänsiä olivat Minttu-Maija Koivusalo (EPUR) ja Toby.

Avoin alueluokka 110cm, arv. 367.1 (A2/A2) keräsi poisjääntienkin jälkeen viisikymmentä osallistujaa. Yhdeksän esteen perusradan selvitti virheittä 30 ratsukkoa ja toisen vaiheenkin 20. Kaksi ensimmäistä sijaa jäivät Tampereelle; voiton vei nimiinsä Mikko Aartio (TARI) hevosella Tess (0-0, 28,64) ja kakkossijan TRS:n Nita Raiskio - King Carishimor (0-0, 31,76). Rosa Mäkelä (HämR) oli kolmas hevosella Talan J.W.B (0-0, 32,64) ja JEnny Haapa (PHR) Celtas Quiannalla neljäs TRS:n Renja Aarnion ja Königs Kapris Ks:n viedessä viidennen sijan ennen Aino Aminoffia (RvR) ja Sympatic Flk:ta.
13 sijoittuneen joukkoon mahtui myös kahdeksanneksi sijoittunut TRS:n Riikka Nenonen Captain's Capadella (0-0, 36,46).

Lähes 60 lähdön avoin kansallinen 120-luokka oli päivän suurin, lähtijöitä oli 60 kappaletta. Arvosteluna oli A.2.0 ja kärkikolmikko onnistui tekemään monen sekunnin kaulan seuraaviin sijoittuneisiin. Voiton vei Tomas Kiviranta (SRC) ratsullaan Domino (0, 54,40) ja toisen sijan Joni Koivusalo (EPUR) - Ramoon (0, 55,39) Tuisku Kivikosken (TUUR) ja Pinewood Sari Jonesin ollessa kolmansia tuloksella (0, 56,38).
TRS:n Sari Lundén ja Lasdiema olivat hienosti neljänsiä (0, 61,01) ja Lotta Lampinen ja Kleopatra Ks ottivat myös sijoituksen tuloksella (0, 65,71).

Humu-Pekan muistopalkinto kilpailtiin 130-luokassa, jossa arvosteluna oli 367.1 (A2/A2). Palkintoa tavoittelemaan lähti 17 ratsukkoa. Palkintorahaa jaettiin luokassa kärkikolmikolle enemmän kuin normaalissa 130-luokassa; voittajalle oli luvassa 300, kakkoselle 200 ja kolmannellekin 100 euroa.
Rata oli oiva vedenjakaja, sillä viidestä sijoittuneesta neljä pääsi toiseen vaiheeseen ja viideskin eli Susanna Granroth otti ensimmäisestä vaiheesta ainoastaan yhden aikavirheen.
Voitto oli loppujen lopuksi kahden kauppa niinkuin aiempikin luokka, eli Joni Koivusalo ja Tomas Kiviranta kävivät tiukan taiston muistopalkinnosta. Loppujen lopuksi Joni ja Zorlando (0-0, 32,09) jotka lähtivät radalle viimeisenä tekivät muutaman sekunnin eron Tomakseen ja Astroon (0-0, 34,69). Sandra Lähde (KTR) ja Bearella veivät kolmannen sijan.

Päivän viimeinen luokka oli nuorten hevostan ja lapsiratsastajien 110cm kansallinen luokka arvostelulla A.0.0. Kuudesta lähtijästä kolme selvitti radan virheipisteittä ja palkittiin punavalkoisella voittajaruusukkeella.

TRS kiittää kaikkia mukanaolleita ja toivottaa tervetulleeksi Niihamaan jälleen kuukauden päästä.