Voitokas Maija Yli-Huhtala 120-luokan palkintojenjaossa sunnuntaina
José Bernardes & Paulien Nld
Peik Andersin & Nopea Lasca
Tampere Cupin voittaneet Kullo Kender & San Antonio

Viikonlopun aikana nähtiin huikeita suorituksia sekä paljon lähtöjä. Tampere Cupin voitto Kullo Kenderille, GP-luokka Sanna Backlundille!

Tampere Indoors IV 23.-24.3.2013 ja Tampere Cupin Finaali

Tampereen Ratsastuskeskuksessa kilpailtiin maaliskuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna esteratsastuksen merkeissä.
Uuden kuitupohjan myötä räväkästi omalla hallisarjalla ja neljällä kilpailulla talven 2012-2013 aikana (28.10., 18.11., 25.11., 24.2., 23.-24.3.) elvytetyllä Tampereen kansallisella hallikaudella nähtiin reilusti yli tuhat starttia, mikä ylitti Tampereen Ratsastusseuran kilpailuille asettamat odotukset.

Indoors-kilpailujen yhteydessä ratsastettiin ensimmäistä kertaa 120-130 -tason Tampere Cup -sarjakilpailu, jonka neljässä ensimmäisessä osakilpailussa maaliskuun finaaliin vieviä pisteitä tavoitteli yli kahdeksankymmentä kotimaan kärkiratsukkoa.
Voittajalle oli luvassa yli 6.000 euron arvoinen 1,5 hevosen Cheval Liberté -hevoskuljetustraileri.

Maaliskuun 23. päivä valkeni viileänä ja vaikka yöllä pakkanen kävi lähes kahdessakymmenessä asteessa, lauhtui se merkittävästi aamuun mennessä ja aurinkokin pilkahteli.
Lauantain ohjelmassa oli seura- ja alueluokka 70cm tasolta 120cm asti.

Ensimmäiset luokat eli 70cm ja 80cm ratsastettiin arvostelulla A.0.0., eli kaikki puhtaat suoritukset palkittiin voittajina. Näiden seuraluokkien 77 lähdöstä hienosti 54 oli virheetöntä. Lienevätkö talven seuratason Horze KaamosCupin osakilpailut ja niiden antamat harjoittelumahdollisuudet vaikuttaneet ratsukoiden hyviin tuloksiin näin hallikauden loppupuolella?

90cm alueluokassa arvostelu oli 367.1 (A2/A2), eli kilpailu käytiin kahdessa vaiheessa virhepisteiden ja ajan ratkaistessa. 53 lähdön luokassa sijoittui 14 ratsukkoa 27 ratsukon tehdessä tuplanollasuorituksen. Kärjessä nähtiin paljon poniratsukoita, ja voitto lähtikin Virroille Jenni Kammosen ja Robinsonin mukana. Toiseksi sijoittui TRS:n Mira Rantanen ja Jingelbel van de Delthoeve ja kolmanneksi Jenni Pöntinen ja Leonie III (HOR). Muita TRS:n edustajista sijoittuneita olivat Oona Tammi ja T-Susi (6/53), Tommi Blom ja Piirto-Saima (8/53) sekä Tiia Koskimies ja Domino Do (12/53).

Luokka 4 oli estekorkeudeltaan 100cm ja arvostelultaan yleisöllekin jännittävä piste-esteratsastus, joka on perinteinen tämän luokan arvostelu Tampereen maaliskuun kilpailussa. Tässä arvostelussa ratamestari on antanut jokaiselle esteelle pistemäärän 10-120 ja kun ratsukko hyppää esteen puhtaasti, saa hän kyseisen pistemäärän tililleen. Kunkin esteen saa hypätä enintään kaksi kertaa ja aikaa on 45 sekuntia. 67 ratsukon luokassa kärkisijoilla oli paljon myös edellisessä 90cm luokassa menestyneitä. Voitto oli kahden ratsukon tiukka kamppailu, tuhat pistettä heti luokan alussa tehnyt ja pitkään johdossa ollut Jenni Kammonen Robinsonilla (VirRat) joutui lopussa taipumaan kymmenellä pisteellä Karla Rantaselle ja Cardena Beelle (LRS). Muut jäivät heistä jo toistasataa pistettä. TRS:n edustajista sijoittuivat ponitytöt Mira Rantanen/Jingelbel van de Delthoeve (8/67) ja Roosa Onttonen/Piccola (14/67).

110cm arvostelussa palattiin tuttuun ja turvalliseen kaksivaiheiseen 367.1(A2/A2) ja luokan 65 ratsukosta sijoittui 17. Tuplanollatuloksia tuli kuitenkin vain kymmenen kappaletta. Voitto meni puolen sekunnin erolla TRS:n Roosa Onttoseen ja Piccolaan Saara Pussiselle ja tammalle Urbalia (LvR). Lähellä olivat myös Milja Seppälä ja Lazzaroni (TAVA), Susanna Villanen ja Grand Cru D'O (EPUR), Noora Wickman ja Unsjell (HUR) sekä Hanna Mäkelä ja Piroga (TAVA).
TRS:n José Bernardes/Paulien Nld ja Nita Raiskio/Cassis Xs olivat myös sijoittuneiden joukossa.

Päivän viimeinen luokka oli 120cm alueluokka, ja se päästiin aloittamaan pitkän päivän jälkeen vasta puoli kahdeksan aikaan illalla, vaikkakin ihan arvioidun aikataulun mukaisesti. Voittoon ratsasti Jenna Stenroth tammalla Cara (LvR), mutta TRS:n Annukka Nyberg ja Lotta Lampinen ottivat hienosti kaksi seuraavaa sijaa haltuunsa tammoillaan Karlete ja Kleopatra Ks.

Lauantain aikana nähtiin kokonaista 300 lähtöä, mikä on huikea määrä yhdellä areenalla järjestelylle kilpailulle. Maneesin pohja myllääntyi tästä sen verran, että aiemmin viikolla suoritettu kastelu alkoi menettää tehoaanja veden tuominen kylmään maneesiin olisi ollut yöpakkasen jo saapuessa erittäin riskialtista. Seuraavan päivän luokkien korkeuksia ajatellen jotakin oli kuitenkin tehtävä.
Kilpailun johdon päätöksellä koko kilpailumaneesi tyhjennettiin esteistä iltayhdeksän aikaan lauantaina ja paikalle tuotiin koneistoa sekä suolaa. Maneesin pohja lanattiin, minkä jälkeen kauhakuormaajalla levitettiin maneesiin lunta. Sitten se lanattiin uudelleen ja sen päälle levitettiin käsin kymmenen ihmisen toimesta suolaa. Ja toivottiin parasta.

Sunnuntaiaamuna kuuden jälkeen pakkasta ei ollut enää kuin muutama aste ja kun aamuseitsemältä päästettiin radalle testiratsastaja, oli aika huokaista helpotuksesta. Vaikka kuituhiekkapohja näytti paikoin vaalealta, ei se luistanut alla eikä antanut periksi. Kilpailu voitiin aloittaa hyvillä mielin!

Ensimmäisenä luokkana sunnuntaina ratsastettiin 110cm alueluokka Prix de Criollo hevosrehut, johon Criollo oli lahjoittanut hienot tuotepalkinnot. 33 lähtijän joukosta voittoon kipusi TRS:n José Bernardes eilenkin hyvin suorittaneella ratsullaan Paulien Nld. Sonja Lipsanen/Estera jäi Josélle sekunnin ja kolmanneksi sijoittunut Jenna-Julia Rissanen/Fata Morgana II kaksi.
TRS:n Karoliina Kovanen/Haiti Sara ja Nita Raiskio/Alegria III tekivät myös tuplanollatulokset.

Viikonlopun ensimmäinen kansallinen luokka oli sunnuntain 120cm, Prix de Jokinen Transporting. 43 lähdön joukossa A.2.0. -luokassa nähtiin 23 puhdasta suoritusta. Ratsastusseura VARSAn Maija Yli-Huhtala otti potin suvereenisti kotiin, sillä hän paitsi voitti luokan hevosella Marbella (0-47,50), myös sijoittui neljänneksi ja viidenneksi hevosilla Cortina II ja Guinevere. Toiseksi sijoittui TRS:n Laura Rantala isolla ruunallaan Wibault (0-49,24) ja kolmanneksi Ypäjän Ratsastajien Sini Saari Ederalla (0-50,28). TRS:n Lotta Lampinen sijoittui hienosti kahdeksanneksi Kleopatra Ks:lla.

Tampere Cupin finaali ratsastettiin avoimen 37 ratsukon 130-luokan yhteydessä ja arvosteluna oli yleisöystävällinen AM5. Uusintaan lähti Risto Tetri rakentamalla haastavalla radalla 14 ratsukkoa, mutta heistä vain kolme suoritti uusinnan virheittä. Luokan voittoon ratsasti tuomaritonin henkilöstölle sydämentykytyksiä tiukoilla käännöksillään aiheuttanut Peik Andersin Lascalla (KGR, 0-0, 40,59). Peikille kolme sekuntia jäi toiseksi tullut, mutta Tampere Cupin voittanut Viron Kullo Kender ratsullaan San Antonio (0-0, 43,93). Tuuli Leivo ja Ufarim (TUUR) tekivät pidemmät tiet ja ottivat vähemmän riskejä, mutta tällä radalla se kannatti, tuloksena kolmas sija kovassa seurassa (0-0, 52,43).
Kilpailuradalla nähtävillä olleen trailerin mukaansa siis sai Kullo Kender. Toiseksi Cupissa sijoittui ja 300 euroa kuittasi itselleen Joni Koivusalo/Ramoon (EPUR) ja kolmanneksi Susanna Granroth ja Balvera (HaRi), joka sai 200 euroa.

Cup-finaalin jälkeen katsojia hemmoteltiin Suomen tämän hetken huippujen GP-luokalla. 140-luokan voiton vei nopeasti ja virheettömästi molemmat vaiheet ratsastanut Sanna Backlund Wiseguy-ruunallaan (0-0, 34,84). Toiseksi sijoittui Ville Kulkas tämän tason ensikertalaisella ruunalla Ralph de Conte (0-0, 36,57) ja kolmanneksi niinikään tällä tasolla debytoinut LL Voldbyholms Anela ratsastajanaan Susanna Rautanen (0-0, 40,08). Tuplanollat tekivät myös TRS:n Valtteri Reilin/Welfe de la Vie sekä Peik Andersin/Meadow Lily (KGR).

Vielä päivän viimeisenä luokkana ratsastettiin nuorten hevosten ja lapsiratsastajien 110cm kansallinen luokka arvostelulla A.1.0. Jaettu ykkössija meni seuraaville ratsukoille: Susanna Rautanen/El Samuel, Susanna Rautanen/Caravola, Mira Rantanen/Jingelbel van de Delthoeve ja Joni Koivusalo/Luna Grande.

Suurkiitos kaikille järjestelyihin osaa ottaneille!
Toivotamme onnea kaikille voittajille ja sijoittuneille, erityisesti Tampere Cupin kärkikolmikolle.
Tapaamme jälleen ensi hallikaudella Tampereen Ratsastuskeskuksessa kansallisten hallikilpailujen ja Tampere Cupin merkeissä!
Sitä ennen toimintaan mahtuu suuri määrä aluetason kilpailuja sekä mm. Tampere Summer Challenge kesäkuun lopussa ja Tampere Dressage Festival elokuun alussa.