Ville Kulkas ja Nextgeneration - esteratsastuksen Suomen mestarit 2020!

3.9.2020

TRS:n ykkösnimi tällä hetkellä kilparatsastuksessa on toisen polven terssiläinen Ville Kulkas. SM-kisoissa saimme jännittää viimeiseen ratsukkoon asti mitalin väriä ja se kirkkainhan sieltä tuli jännittävän ja tasokkaan kisan jälkeen.

”Meillä on kotona Aitolahdessa maatila, ja siellä on aina ollut hevosia. Aloittelin ratsastamisen poneilla joskus 11-12 -vuotiaana. Juniori-ikäisenä minulla oli hyvät kisahevoset ja kilpaileminen alkoi aktiivisempana. Tuon ajan valmentajina olivat mm. Jari Sneck, Pekka Larsen ja Sanna Backlund”, kertoo tuore suomenmestari.

Siitä alkoi ura hevosten parissa, kilparatsastajana, ratsuttajana, valmentajana, yrittäjänä, hevoskauppiaana. Nyt painopiste on kilpailemisessa ja valmentamisessa ja siinä on hyvä systeemi ja tasapaino. 

”Kilparatsastajana  on hienoa, että on kaksi hevosta isoihin luokkiin ja sen lisäksi useita nuoria hevosia ja kotona kasvamassa varsoja tulevaisuutta varten”, toteaa Ville. SM-kisoissa oli mukana sekä oma kasvatti ja perheen omistuksessa oleva Nepton että Outi Korppoon omistama Nextgeneration Concept, kotioloissa tunnettu nimellä Kosti. 

”Molemmilla oli hyvät mahdollisuudet loppuun asti – Neptonia päätiin säästää, kun viimeiseen päivään piti joka tapauksessa valita vain toinen hevonen. Kosti on hevosena energialtaan sellainen, että se on parhaimmillaan pitkän kisan loppuvaiheessa.” Näin Ville kertailee SM-viikonlopun tilanteita, joissa päätyi keskeyttämään toisena päivänä Neptonin kanssa.

Ja millainen hevonen sitten on Nextgeneration Concept? 
Villen sanoin: yritteliäs, vilkas luonteeltaan, omaa paljon omaa tahtoa, mikä on etu, mutta myös vaatii kilpailuissa hyvää valmistelua. Liikuttaminen on suunniteltava huolella kisoissa, ettei ylivilkkaus pääse valloilleen. Kosti on parhaimmillaan SM-kisan tyyppisessä pitkässä kisassa, jossa sen keskittyminen ja ote paranee loppua kohti. Ja energia kyllä riittää.

Yhteistyö omistajan kanssa on ihanteellinen: Outi ratsastaa useamman päivän viikossa itse, ja on kaikin tavoin hevosen elämässä erittäin aktiivisesti mukana. On hienoa tehdä yhteistyötä, kun on samanlainen näkemys hevosen kyvyistä ja tavoitteista. Olen nyt treenannut kisamielessä pari vuotta Kostin kanssa.
Tällä kaudella oli tavoitteena kisata enemmän kansainvälisiä kisoja, mutta poikkeustilanne muutti suunnitelmat ja Viron Ruilan kisa jäi ainoaksi.

Ville valmentautuu tällä hetkellä maajoukkuevalmentaja Ad van de Wereringin avulla. Ad käy Suomessa noin kerran kuukaudessa, mutta yhteistyötä tehdään myös etänä, mm. kisavideot lähtevät valmentajalle kommentoitavaksi. Ville korostaa sitä, että on erittäin tärkeä saada kokeneen valmentajan apua omaan työhön, ja vaikutuksen huomaa, jos se puuttuu.

TRS onnittelee koko tiimiä suomenmestaruudesta!